צעד אחר צעד לעבודה עם טאבלו

הרשמו לניוזלטר

טיפים, מדריכים וחדשות ישירות למייל בניוזלטר חודשי

רקע – מה זה Tableau?

טבלו הוא אחד מכלי כלי ה-BI הנפוצים ביותר בארגונים וחברות בישראל. הוא מהיר, ורסטילי וחזק. יחד עם הורסטיליות של טבלו מגיעה נקודת החולשה שלו – הוא לא אינטואיטיבי למשתמשים חדשים. על מנת להתמודד עם תחושת התסכול שהכלי הזה יודע לייצר, הכנתי מדריך שיעזור לכם להבין איך להתחיל לעבוד עם הכלי הזה.

תוכן עניינים

  1. למה לעבוד עם Tableau?
  2. חיבור טבלו לדאטה
  3. הממשק של טבלו
  4. יצירת תרשים עמודות (Bar Chart)
  5. המלצות למקורות מידע נוספים

למה לעבוד עם Tableau?

הסיבה המרכזית לעבודה עם Tableau היא יצירת דשבורדים. דשבורד מאפשר לכם כאנליסטים להנגיש את הנתונים בצורה ויזואלית לצרכני המידע בצורה אינטראקטיבית. כלומר, לא רק הצגת גרפים סטטיים אלא הנגשה של פילטרים שונים, כפתורי פרמטרים, הוספת הערות בצורה דינמית (באמצעות Hover עם העכבר על אובייקט לדוגמא) ועוד.

סיבה אחת שבגללה תצטרכו לעבוד עם Tableau יכולה להיות כי הארגון שלכם משתמש בתוכנה ואתם אנליסטים שנדרשים להיות בקיאים בה. סיבה נוספת היא שאתם מחפשים עבודה כאנליסטים ואתם מעוניינים ליצור דשבורד טאבלו ציבורי כחלק מתיק עבודות. כאמור, בהיותה תוכנה נפוצה מאוד בקרב ארגונים כיום, היכרות טובה עם טאבלו יכולה להביא המון ערך לאנליסטים ובעלי תפקידים אחרים בתחום הדאטה.

מהם היתרונות המרכזיים של טבלו?

  • יצירת ויזואליזציות מורכבות – כנראה הסיבה המרכזית שלשמה תעבדו עם טבלו –  בניית דשבורדים אינפורמטיביים מכל הסוגים הנפוצים תוך שמירה על גמישות (כמעט) מלאה.
  • יכולת להשתמש באינסוף מקורות מידע –
    • קבצים כמו אקסל וCSV
    • דאטה בייסים רלציונים כמו sql server או  Oracle
    • דאטה בייסים בענן כמו Big Query.
  • עבודה סימולטנית עם מקורות מידע שונים – טבלו מצויד בפיצ'ר שנקרא data blending אתם יכולים לשלב באנליזה מקורות מידע שונים. לדוגמא, טבלו מאפשר לעבוד במקביל על דאטה מקובץ CSV ביחד עם חיבור ישיר לדאטה בייס רלציוני (הדאטה בייס אותו תיפגשו ברוב מקומות העבודה).
  • שיתוף מידע ושיתוף פעולה – טבלו מאפשר שיתוף מידע בצורה קלה ומאובטחת. בין אם אלו לקוחות (פנימיים או חיצוניים) שמעוניינים לראות מידע בדשבורד או קולגות שמעוניינים לסייע באנליזה.

דוגמא יפה לדשבורד מורכב של טבלו אפשר למצוא כאן למטה. ממליץ לשחק קצת עם הדשבורד על מנת להתרשם מהיכולות שלו. במקרה זה אנחנו רואים דשבורד שמשתמש באפשרות של הצגת הדאטה על גבי מפה – הפיצ'ר, שנראה קצת גימיקי, יכול להתאים לצוותי Sales גלובליים להדגים בצורה ויזואלית ביצועים.

https://public.tableau.com/app/profile/lee0312/viz/caogao1/23

איזה מוצרים יש לTableau?

המוצרהפונקציההסברהערות
Tableau Prep הכנת הדאטה כלי ETL להכנת מידע לפני ניתוח – מאפשר ריכוז המידע, הערכה ויזואלית, ניקוי, והכנה לניתוח ועיבוד. לא נמצא בשימוש נפוץ בקרב אנליסטים
Tableau Desktop יצירת ויזואליזציה כלים לניתוח המידע וליצירת ויזואליזציות מורכבות ברוב הארגונים Tableau Desktop  יהיה בשימוש תכוף בקרב אנליסטים על מנת ליצור דשבורד
Tableau Public כלי חינמי שנועד לצרכים בסיסיים – לא מיועד לשימוש של חברות מסחריות
Tableau Server שרת   שרת שמאפשר שמירה, עריכה ושיתוף של דשבורדים
השרת מיועד לשימוש מסחרי. ניתן להתקין אותו ברוב סביבות הענן איתם משתמשים ארגונים.
Tableau Online דומה לגרסת השרת, אך הדאטה שמור בענן של טאבלו
Tableau Public (Server) מעין מוצר משלים לTableau Public. יש לשים לב שתוכן שיועלה לשרת פתוח לציבור הרחב.
Tableau Reader קריאה בלבד אפליקציית דסקטופ שמאפשרת צפייה בדשבורדים שנוצרו בגרסת הדסקטופ מדובר במוצר ישן של טבלו שלרוב כבר לא בשימוש
Tableau Viewer מעין רישיון צפייה של משתמשים בשרת של טבלו

במדריך זה אתמקד בגרסת הדסקטופ, בה מקובל לנתח מידע וליצור דשבורדים טרם הפצתם למשתמשים.

חיבור טבלו לדאטה

  • החלון הראשון אותו תפגשו כשתיכנסו לראשונה לטבלו הוא חלון חיבור לדאטה.
  • מצד שמאל מוצגות אפשרויות נפוצות לחיבור דאטה סטים שונים. כאמור, ניתן לחבר מספר מקורות מידע שונים ולשלב בינהם בעזרת טבלו.
  • למטה, דאטה סטים לדוגמא שמגיעים עם טבלו. תוכלו לראות שהם מגיעים עם דשבורדים מוכנים על מנת להמחיש לכם את השימוש בטבלו ולתת לכם אפשרות להתנסות בלפרק ולבנות אותם.
  • מימין ניתן למצוא חומרי לימוד של טבלו ומקורות מידע נוספים.

אני בחרתי להשתמש בקובץ CSV שנקרא ‘World Happiness Report 2021’ אותו הורדתי מקומית וטענתי לטבלו בעזרת לחיצה על ‘Text file’ ב'חיבור לדאטה'.

טאב Data Source:

המסך הבא שיפתח לאחר שתתחברו לדאטה בטבלו הוא טאב הData Source. במבט על הוא נראה ככה. תכף נפרק אותו ונכיר כמה מונחים בסיסיים שחשובים לעבודה עם טבלו:

טבלת Preview

הטבלה מאפשרת מעבר כללי על הדאטה סט ובחינת הData Type הנכון עבור כל עמודה. כמו כל תוכנת BI, טבלו יטעה לפעמים ויציג שדות שמייצגים שם (כמו שדה ID) כעמודה מספרית. חשוב לשים לזה לב ולתקן במידת הצורך.

מקרא לאייקונים:

Data Typeאייקון
Date
Datetime
String
Numeric
מיקום גיאוגרפי
Boolean

צורת חיבור

נושא חשוב ביותר שישפיע מאוד על איך שטבלו יתנהג בעת יצירת הדשבורד ולאחר העלאת הדשבורד לשרת הוא בחירת צורת החיבור. קיימות שתי אופציות:

  1. Live – חיבור רציף לData Source  – אם ברצונכם לנטר דאטה בזמן אמת, זוהי הבחירה שתרצו. חשוב לדעת שכל שינוי בזמן תהליך הבנייה של הדשבורד, יצור event של ריענון הData Source. אם מדובר בקובץ Excel, זאת לא תהיה בעיה כי הקובץ ככל הנראה לא יהיה מאוד כבד, אם מדובר בQuery לשרת רלציוני, זה יכול לקחת הרבה זמן וזה יוצר קושי גדול במהלך תהליך הבנייה. משום מה זוהי ברירת המחדל של טבלו.
  2. Extract – מעין Snapshot של הדאטה שנשמר ברגע תחילת יצירת הדשבורד. כאשר מעלים את הדשבורד לשרת (מפבלשיםPublishing/), טבלו ישאל מתי תרצו לתזמן יצירת סנפשוט חדש. אפשר לעשות זאת על בסיס יומי או שבועי. עבודה בחיבור זה תהיה מהירה בהרבה (!) מעבודה עם חיבור לייב. לרוב, זאת תהיה הבחירה הנפוצה של משתמשים אך זו לא ברירת המחדל של טבלו.

בשלב זה, לאחר שבחנו את הData Source  ובחרנו Connection ברמת Extract, נלחץ מצד שמאל למטה על טאב  Sheet1. מכיוון שבחרנו ביצירת Extract, יקפוץ חלון שיבקש מאיתנו לשמור את התמצית מקומית על המחשב.

היכרות עם הממשק

מסך זה ישמש אותנו ליצירת הויזאליזציה. נתחיל בהיכרות קצרה ואוריינטציה בסיסית עם הממשק:

  • מצד שמאל כלל העמודות שלנו – מחולקות לשני סוגים:
    • Dimensions – בכחול למעלה –  עמודות שבדרך כלל יהוו משתנים קטגוריאליים (כמו מדינה, קטגוריית מוצרים) אך גם ID, כתובת,  שם וכו'.
    • Measures – בירוק למטה – עמודות שייצגו ערכים מספריים כמו מחיר, כמות וכו'.
      **חשוב – ניתן לשנות עמודה מDimension לMeasure ולהפך על ידי קליק ימני על שם העמודה.
  • מדף עמודות ושורות – גרירה עמודות לכאן תשפיע על הויזואליזציה בהתאם לצורך שלכם, לדוגמא גרירת עמודת 'מדינות' למדף Columns וגרירת עמודת Generosity למדף השורות, תיצור אוטומטית תרשים עמודות שיציג סכימה של מדד הGenerosity  עפ"י מדינה.


  • מדף פילטר – גרירת שם עמודה למדף זה תיצור אפשרות לסנן על פי ערכי העמודה – לדוגמא, הוספת עמודת Region, מאפשרת לסנן מדינות מאזור מסוים.

    • לאחר שתגררו את העמודה שתרצו למדף הפילטר, יקפוץ חלון ובו תסמנו את פילטר ברירת המחדל של הדשבורד על פי רצונכם. אני לרוב משתמש בטאב General ומסמן ידנית את כל האופציות, ומשאיר לUser את האפשרות לסנן על פי ראות עיניו (הסבר בסעיף הבא).
    • קליק ימני על הpill שנוצר במדף פילטר (השם של טבלו לצורה שנוצרת כאשר אנחנו גוררים עמודה לאחד המדפים) תאפשר אפשרויות נוספות לשינוי הגדרות הפילטר. לחיצה על Show Filter, תציג את האופציה למשתמש בדשבורד.
    • שליטה בפילטר שיוצג למשתמש בדשבורד, תושפע על ידי שינוי הגדרות באזור שנוצר מצד ימין של המסך.
    • קיימות אפשרויות שונות של הצגת הפילטר למשתמש, בין אם זה תפריט Drop Down עם בחירות מרובות או בחירה אחת בכל פעם ובין אם זה מעין Form המאפשר כתיבה ידנית של שם השדה. משחק קצר עם האופציות יאפשר לכם לבחור את האופציה המתאימה לכם.
       
  • מדף Marks  – גרירת עמודה למדף זה תשפיע על איך יוצג הדאטה בView שלנו. טבלו מאפשר שליטה גרנולרית בהצגת המידע, כאשר ניתן להשפיע על ההצגה של כל Row בטבלה בהתאם לאפשרויות הבאות:
  • Shape – בתפריט הDrop Down בראש המדף ניתן לבחור את הצורה בה יוצג כל Row. הצורה האוטומטית תהיה תרשים עמודות.
  • Color – שינוי צבע הפריטים המוצגים בView בהתאם לקטגוריה (Dimension) או משתנה רציף (Measure) שנבחר.
  • Size – שינוי גודל הפריטים בView בהתאם לקטגוריה (Dimension) או משתנה רציף (Measure) שנבחר.
  • Label  – הצגת 'תוית' בView יחד עם כל פריט בגרף.
  • Detail – ישפיע על רמת הפירוט של התצוגה.
  • Tooltip – יציג tooltip, כלומר, מידע נוסף שיוצג כאשר העכבר ירחף מעל פריט בתצוגה.

יצירת תרשים עמודות בסיסי (Bar Chart)

הזכרתי את זה אבל לשם הבהירות אסביר את החלק האחרון במדריך – יצירת גרף עמודות.

גרירת שם עמודה (Dimension) מצד שמאל אל מדף הRows, וגרירת שם עמודה (Measure) למדף הColumns, יצור לי את הגרף הבא:

כפי שניתן לראות בתמונה למעלה, טבלו ישתמש אוטומטית בפונקציית סכימה (Sum), אבל ניתן לשנות את זה בעזרת פוקנציה אחרת (בדומה לאקסל) או על ידי יצירת שדות מחושבים. נושא בו אעסוק במדריך נפרד.

המלצות למקורות מידע נוספים

מדריך זה הציג עבודה בסיסית עם טאבלו. התוכנה מאפשרת פונקציונליות מאוד מורכבת ואני מזמין אתכם ללמוד עוד על השימוש בה באתר זה ובאתרים אחרים.

אחד ממקורות המידע הטובים ביותר לעבודה עם Tableau הוא הקורס Introduction to Tableau באתר דאטה קמפ (Data Camp). הקורס מכסה את מה שנלמד במדריך זה וצולל לעומק לויזואליזציות באמצעות מפות ויצירת דשבורדים מורכבים יותר. האתר מכיל גם קורסים מתקדמים.

*גילוי נאות – מדובר בלינק של תוכנית שותפים. כניסה לדאטה קמפ דרך הלינק תעזור לי להמשיך לקיים את האתר הזה.

הרשמו לניוזלטר

טיפים, מדריכים וחדשות ישירות למייל בניוזלטר חודשי
שתף

תוכן עניינים

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x